Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Arapça Dil Eğitimi

28-12-2018 13:07
Arapça Dil Eğitimi
Bismillahirrahmanirrahim

Bir dili iyi öğrenebilmek o dilin yalnızca kelimelerini değil dilin kendi kültürünü öğrenebilmekten geçer. Çünkü insanların kültürleri farklıdır ve konuştukları dile kültürlerini
de katarlar. Dolayısıyla kültürün dile etkisi büyüktür. Bu kültüre aşina olabilmek için özverili bir çalışmayla beraber biraz zaman gerekir.
Arapça dili için de diğer dillerde olduğu gibi bu çalışmalar; dinlemek, okumak sonrasında bol bol yazmak olmalıdır. Dili öğrenmeye başlayan kaç yaşında olursa olsun bu
yöntemler uygulanmalıdır.
Arapça öğretilen yerlerde okutulan ders kitaplarının yanında bir öğrencinin yapabileceği en önemli ilk şey basit seviyeden olan şeyleri çok fazla dinlemesidir. Örnek vermek gerekirse "Visam ve Delal” adlı küçük iki kardeşin çizgi filmini Youtube’dan sabah akşam dinleyerek başladığımı söyleyebiliriz. Ama izlemenin de muhakkak bir üslubu olduğunu düşünüyoruz. Üstünkörü bir izleme değil aynı bölümü belki de defalarca izleyerek kendimize daha faydalı olabiliriz. İlk izlediğimizde çok az şey sonraki izlemelerimizde daha çok şey anladığımız görülecektir. O yüzden benim naçizane tavsiyemiz bir bölüm toplamda beş-altı defa izlenmelidir. İlk ikisi dikkatli bir biçimde dinlemek, sonraki
ikisi duyulan farklı kelimeleri duyup sözlükten bakılıp kelimelerin manası az çok anlaşıldıktan sonra birkaç kez daha izlemek şeklinde olmalıdır. Seviye arttıkça daha üst seviyedeki çizgi filmlere daha sonrasında da haberlere geçiş yapılabilir.
 
İkinci adım bol bol okumaktır. Okulun size verdiği Arapça ders kitabının dışında onu farklı Arapça hikayeler ve yardımcı kitaplarla desteklemek olmazsa olmazlardan biridir. Bu konuda özellikle bir kaç eseri tavsiye etmek istiyoruz. Cantaş yayınlarından çıkan 'Arapça’yı Seviyorum' kitabı, ders dönemi devam ederken okunacak çok faydalı bir eser olduğunu söyleyebilirim.
Hikayelerde ise Elif ve Akdem Yayınlarından çıkan 'Arapça Seçme Hikayeler' yine çok faydalandığım bir eser olmuştur.
Hikaye, Arapçasından tam okunduktan sonra bilinmeyen kelimeler öğrenilip tekrar aynı hikaye okunmalıdır. Hikayenin türkçesine ise en son bakılmalıdır.
Dilbilgisi açısından da okulda öğrenilen bilgileri pekiştirmek için Cantaş yayınlarından çıkan 'Tatilde Arapça' kitabını özellikle çocuklar için şiddetle tavsiye ederim.
Okulda Arapça dil eğitimi almayıp kendi kendine Arapça öğrenecek biri için ise ilk seviye olarak Cantaş Yayınlarından 'Sabahu’l-Hayr' kitabı başlangıç için çok iyi bir seçim olacaktır.
Eğer bir öğretmen yardımıyla eğitim alınacaksa da o zaman kendim bizzat tecrübe ettiğim ''Modern Arapça Öğretim'' seti şüphesiz en doğru seçim olur.
 
Bu seviyelerden sonraki son adım da yazmaya başlamaktır. Gündelik birkaç cümleyle başlanıp sonrasında arttırılarak bir öğretmen veya Arapçayı bilen kontrolünde yazı
yazılmalıdır.

 
AYŞE CAN

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.