Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Arapça Öğreniyorum

23-06-2019 22:54
Arapça Öğreniyorum

ARAPÇA ÖĞRENİMİ ÜZERİNE NOTLAR-1

 

Merhabalar Sevgili Gençler;
Genelde dil öğrenimi özelde ise Arapça öğrenimi ile ilgili bazı önemli tavsiyeleri siz sevgili gençlerle paylaşmak istiyorum. Arapça öğrenmeye başlamadan önce öğreneceğiniz dili yani Arapçayı diğer dillerden ayıran ve farklı kılan belli başlı özelliklerine dair bilgi sahibi olmanızın faydalı olacağı kanısındayım. Bunlar Arapçanın sağdan sola yazılması, Arapça’da kuralsız çoğul mefhumu ve Arapçanın murab bir dil olması gibi.


İyi bir Arapça dil seviyesine sahip olmak uzun soluklu bir süreç. Arapça doğası gereği bir nebze karmaşık ve ayrıntılarla dolu bir dilbilgisi kuralları silsilesine sahip; ne var ki asla ama asla öğrenilemez bir dil değil. Eğlenceli ve keyifli oluşunu zihin açıcı özelliğine ve bir miktar da kurallar manzumesine bağlı sarf ve nahiv sistemine borçlu.


Harfleri ve harflerin yazım şekillerini öğrenen başlangıç düzeyindeki Arapça talebesi için herşeyeden önce kelime bilgisi ve kalıp cümlelere ağırlık verilmesi dilbilgisi kurallarının ise yeri geldikçe öğrenilen konularla bağlantılı şekilde edinilmesi yerinde olacaktır. Kısa diyalog cümlelerini, belli başlı kalıp ifadeleri, çevresinde bulunan gözünün ve kulağının aşina olduğu kelimeleri (ev ortamı, sınıf ortamı vb.) kısa cümleler eşliğinde öğrenmek başlangıç düzeyinde oldukça faydalı ve etkili olacaktır.


Yabancı dil öğrenimi bir üretim ve yeniden yapılandırma sürecidir. Bunun en etkili yolu da verilen cümlenin ögelerini oluşturan kelimelerin veya terkiplerin her yeni üretim ve yapılandırmada "bedel/alternatif kelime" getirilerek yeniden kurulmasıdır. Dil öğrenmenin altın kuralı budur. Bu zahmetli ve yorucu bir süreçtir ama oldukça da faydalı, etkili ve başarılı bir yoldur. Bu yöntem bize her defasında cümle kurdurur. Dil öğreniminde amaç da cümle kurabilmek değil mi zaten.

Bir örnek vererek bu yazdıklarımızın zihninizde canlanmasını sağlayalım.


هذا عامل مـجتهد Bu çalışkan bir işçidir. 


Yukarıda verilen cümlede mübtedaya yani عامل kelimesine farklı bedeller (yeni müptedalar) getirerek cümlemizi yeniden inşa ediyoruz ve böylece hem öğrendiğimiz meslek isimlerini cümle içinde kullanıyoruz hem de cümleyi oluşturan ögelerden birinin yerini değiştirdiğimiz için cümlelerimizi yeniden yapılandırmış oluyoruz.


هذا عامل مـجتهد
هذا طبيب مـجتهد
هذا معلم مـجتهد
هذا مهندس مـجتهد
هذا طالب مـجتهد
هذا فلاح مـجتهد

Enes Balı
Kırıkkale Üniversitesi
Arapça Mütercim Tercümanlık Bölümü
Öğretim Görevlisi

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.