Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Arapça Öğrenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

19-12-2023 11:20
Arapça Öğrenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yabancı dilleri öğrenirken dikkat edilmesi gereken pek çok unsur bulunmakla birlikte farklı ülkelerde farklı lehçeleri olan Arapça dilini öğrenirken daha dikkatli ve özenli hareket edilmesi gerekir. Örnek olarak bir ülkede kullanılan bir kelime başka bir ülkede konuşma ve yazı bakımından çok fazla değişikliğe uğruyor olabilir ve hatta iki ülkede ana dili Arapça olan bireyler dahi anlaşmakta zorlanabilir. Bu durum tıpkı Türkiye Türkçesi konuşan birinin Özbek Türkçesi konuşan biriyle iletişim kurmakta çok güçlük çekeceği ancak birkaç kelimeleri anlayabilecekleri gibi düşünülebilir. 

Arapça Öğrenme Teknikleri 

Arapça öğrenme tekniklerinden önce ilk olarak bir ülke belirlenmeli ve bunun Kur’an-ı Kerim’in dili olmasına dini açıdan ileride edinilecek bilgiler açısından dikkat edilmelidir. 

Kelime Kutusu 

Kendinize kelime kutusu hazırlayıp aynı boyutlarda kağıtlar keserek bunların önlerine Arapça kelimeler arkalarına Türkçe anlam karşılıklarını yazabilirsiniz. Kelimenin bir de cümle içerisinde kullanılışını Arapça ifadenin altına yazabileceğiniz şekilde büyük kağıtlar hazırlarsanız etkinlik sizin için çok daha faydalı ve eğitici olacaktır. 

Kelimeleri 5’er 10’ar Yazmak

Arapça kelimeleri ve Türkçe karşılıklarını listeler halinde günde 20 – 30 gibi gruplar halinde ezberleyebilirsiniz. Bunun için bir liste hazırlayıp önce her şeyi 5 ya da 10 kere yazın. Daha sonra kendi kendinize kısa bir sınav yaparak sadece Arapça ve sadece Türkçe kelimelerin yazdığı boş listeler hazırlayın. Bunları kelimelere bakmadan kendiniz yazmaya çalışın. Bir süre sonra bu şekilde çalıştığınız kelimeleri ne kadar kalıcı öğrendiğinizi görünce şaşıracaksınız. 

Dilbilgisi Çalışması

Dilbilgisi çalışmasında tavsiyemiz bir yandan da Türkçe dilbilgisi konularını çalışmak. Anadilinizle karşılaştırma yaparak ‘biz böyle söylerken Arapçada bu şekilde yapılıyor’ şeklinde düşünmeye başlarsanız zihniniz Arapça konuşma zihniyetinin nasıl şekillendiğini anlamaya başlayacaktır. Bu sayede ileride çok daha rahat Arapça düşünerek konuşabilir ve kendi cümlelerinizi üzerine çok fazla düşünmeden otomatik üretebilirsiniz. 

Film, Dizi ve Kitaplardan Faydalanmak 

Sesli okumalar yaparak Arapça telaffuzunuzu geliştirebilirsiniz. Dizi ve filmleri izlerken kısa olanlarını tercih edip şu şekilde ilerletebilirsiniz: 


Önce Türkçe alt yazılı 

Sonra Arapça alt yazılı

Sonra alt yazı olmadan izlemek. 


Bu sayede cümle ezberleme, ifadelere Arapların konuşma esnasında ne gibi değişiklikler yaptıkları, bir Arapça metni dinlerken kulağınızın kelimelerin okunuşuna aşina hale gelmesi gibi birçok fayda sağlamış olacaksınız. 

Arapça Bir Metni Çevirmek

Kendinize küçük Arapça hikaye kitapları edinebilir ve bunları kendi dil seviyenize uygun şekilde seçip satın alabilirsiniz. Örnek olarak Pamuk Prenses masalının Arapça versiyonunu okuyabilir ve sonra kendiniz sözlüklerden yardım alarak çeviriyi yapabilirsiniz. Bu şekilde hem çeviri yeteneğinizi geliştirmiş olursunuz hem kelime dağarcığınızı hem de okuduğunu anlama yetinizi geliştirmiş olursunuz. 

Arapça Öğrenmeye Nereden Başlanmalı?

Arapça öğrenmeye nereden başlamak istediğiniz tamamen size kalmış bir durumdur. A1 seviyesi masal kitapları edinebilir, Arapça alt yazılı filmler izlemeye başlayabilir, dilbilgisi çalışmaları yapabilir ve A1 seviye kelimeler ezberleyerek başlayabilirsiniz. Bunların her birini bir arada yapmak ve hepsinden yararlanmak dilin; okuma, yazma, anlama, konuşma gibi farklı alanlarında paralel şekilde gelişmenizi sağlayacağından her birini mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.